dijous, 31 de maig del 2012

CONSTRUCCIONS FUNERÀRIES

LA TORRE DELS ESCIPIONS

Es tracta d’un esplèndid monument funerari del segle I dC, situat a peu de la Via Augusta a sis quilòmetres de Tàrraco. El mausoleu té forma de torre quadrada i consta de tres cossos diferenciats per motllures. En origen, disposava d’una coberta piramidal, que no s’ha conservat.A la façana s’hi poden apreciar relleus esculpits amb una representació del déu funerari Atis, una inscripció i, encara que molt malmesos, els possibles retrats dels difunts inhumats, ben segur personatges rics que podien fer-se erigir un sepulcre fastuós.


NECROPOLIS  PALEOCRISTIANA

Necropolis de Tarraco, al costat del Eroski
És un conjunt funerari d'època romana de mitjans del segle III dC ubicat fora del nucli urbà, prop del riu Francolí. És el cementiri paleocristià més important de la Mediterrània Occidental.
El cementiri de Tàrraco va sorgir al voltant d'una basílica martirial dedicada a Sant Fructuós i als seus dos diaques. Les restes d'aquesta basílica van desaparèixer per deixar pas a la construcció de la Fàbrica de Tabacs de Tarragona durant la primera meitat del segle XX.
La tipologia dels sepulcres és molt variada i va des d'enterraments simples amb àmfora o teula fins als mausoleus, passant per una gran diversitat de sarcòfags, alguns de procedència nord-africana, o en taüts de fusta. Una peça molt important i coneguda a la ciutat és la nina d'ivori, datada del segle IV dC, que va aparèixer dins d'un sarcòfag amb les despulles d'una nena d'uns sis anys. Medeix 23 cm. d'alçada i és articulada per les espatlles, colzes, malucs i genolls. Tot plegat permet endinsar-se en l'essència de la societat cristiana de Tàrraco.
Nineta d'ivori

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada