dijous, 31 de maig del 2012

CONSTRUCCIONS D'OCI I ESPECTACLES

AMFITEATRE ROMÀ

Els amfiteatres romans eren edificis públics on se celebraven combats de gladiadors entre si o contra animals salvatges i, també, lluites entre animals de la mateixa o distinta espècie. Ocasionalment, s'hi oferien espectacles navals. Les grades eren construïdes damunt d'un pòdium per protegir els espectadors en els espectacles amb participació de feres. La situació de l'amfiteatre era fora de la ciutat amurallada, al costat del mar per aprofitar la pedra del terreny paer a la seva construcció. Les graderies  es distrubuien en tres sectors on se situaven els espectadors segons la seva categoria social. Les places preferents eren les situades més a prop de l'arena. A cada sector (maenianum) hi havia un passadís per facilitar el desplaçament dels assistents. Per sota les grades discorrien, també, una sèrie de passadissos que es comunicaven amb els distints maenianum, o sectors, mitjançant unes obertures o vomitoria.

                                    
                                    Vols ser un valent Gladiador...?  doncs mira mira!!!


                                         


MARTIRI DE SANT FRUCTUÒS 

Fructuòs va ser un bisbe de Tarragona i va patir martiri (fou cremat viu a l'arena de l'amfiteatre) En commemoració d'aquest fet, en el mateix lloc del martiri van construïr una basílica visigòtica de tres naus i absis de ferradura, datada al segle VI dC. A aquesta basílica martirial, s'hi va superposar, en el segle XII, l'església romànica de Santa Maria del Miracle, de planta de creu llatina: les restes visibles a l'actualitat damunt l'arena del sector de Llevant de les grades pertanyen, fonamentalment a aquest temple romànic.

CIRC ROMÀ


El Circ romà de Tarragona va ser un dels circs més grans de tot l'imperi Romà. Situat a la part alta de Tarragona, paral·lel a la Rambla Vella, es troba en un estat excepcional de conservació. Ocupava l'espai que, avui en dia, delimiten la Plaça de la Font, el Passeig de Sant Antoni, el Pretori romà i el carrer Rere Sant Domènech, darrere de l'Ajuntament.
El circ va ser, sense cap mena dubte, l'espectacle de masses de més popularitat al món romà. En aquest recinte es disputaven les curses de carros, tirats generalment per dos o quatre cavalls (bigues o quadrigues).

TEATRE ROMÀ

Al teatre romà de Tarraco es van realitzar dos tipus d'espectacles. D'entre les diferents posades en escena cal destacar les farses atel·lanes, que va ser una de les manifestacions teatrals més genuïnament romanes, i el mim.
Les farses atel·lanes es caracteritzaven per ser una peça breu, de caràcter desenfadat, que utilitzava principalment elements satírics, picants i grollers. Per la línia d'estil que desenvolupava el teatre romà va quedar palès que aquest havia trobat la seva principal inspiració en la tradició grega.
El teatre romà és una construcció típica de l'arquitectura romana que es troba a gran part de les províncies de l'antiga Roma i la finalitat del qual era la d'oferir espectacles teatrals.


Voleu saber-ne més d'aquesta cultura? Clica al video!!!





INVESTIGADORS PER UN DIA!!! 
 

LES TERMES


A l'Estiu ens encanta anar a la platja o piscina i banyar-nos per refrescar-nos del calor. Penses que les piscines són un invent d'ara? Els nostres abantpassats ja anaven a les seves piscines "particulars", que en dius, ens sabries explicar que són les Termes...?
  1. D'on obtenien l'aigua de les termes?
  2. Com la transportaven?
  3. Qui podia entrar a les termes?
  4. Quins serveis s'hi trobaven?
  5. En arribar a les termes, els romans deixaven la seva roba en un vestuari. Quin nom tenia?
  6. Com es diu el gimnàs a l'aire lliure de les termes i quines activitats es practicaven?

Visita la següent informació per saber-ne més i millor!!




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada